söndag 1 september 2013

Fill your heart

Tiny Tim - God bless Tiny Tim (1968)

1968 var ett bra LP-år!
Electric Ladyland, Beggars banquet, The White album, Blues from Laurel Canyon, Music from Big Pink, Waiting for the sun, Anthem of the sun ...

Listan över fantastiska album som släpptes det året kan göras väldigt lång och det utrymmet finns inte här, men det kan kanske bli ämnet för ett annat inlägg.

Om God bless Tiny Tim ska räknas in bland dessa må vara tveksamt, men det är ett intressant, i alla fall kul, album. Om man är på det humöret.


Det här är en skiva man bör lyssna på med ett visst mått av öppet sinne. Den som inte uppskattar humor, egensinne och liknande göre sig icke besvär. Det här är inte en skiva för dom.
Omslagsbilden avslöjar att det förmodligen inte är en vanlig popskiva. Det är det inte heller. Musikstilarna blandas friskt och för det mesta sjunger han i falsett samt spelar ukulele.

"Welcome to my Dream" inleder. En minuts välkomsthälsning och programförklaring, Acapella.

"Tiptoe through the tulips" var en hit redan 1929 i flera versioner, och har sedan vid flera tillfällen blivit en hit i olika inspelningar. I Sverige kallade Hasse & Tage låten för "Rågsved" och den sjöngs av Sonja Hedenbratt i revyn Konstgjorda Pompe 1963. Med Towa Carson och Lars Lönndahl blev det "Fotsteg i rabatten" 1965. Och 1968 var det Tiny Tims tur. Det blev hans genombrott.

Låtarna är övervägande udda och svåra att beskriva. Två av dem är i alla fall kända för många pop/rockintresserade, nämligen "I got you babe" skriven av Sonny Bono och ursprungligen framförd av Sonny & Cher och "Fill your heart" som David Bowie plockade upp till sin Hunky Dory-platta.


För nyfikna finns skivan på Spotify.
Här är en länk till skivan på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=qNXXkQNdm-8
Det finns också en del videoklipp på YouTube för den som vill se honom uppträda.
Missa inte det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar