tisdag 15 oktober 2013

The Crimson King

King Crimson - In the court of the crimson king (1969)

Omväxling förnöjer, säger man ibland. Rastlöshet, otålighet och förvirring kan vara en annan sida av samma sak beroende på hur man vill tolka det. Båda sidorna passar i alla fall för att beskriva King Crimson och deras debutplatta In the Court of the crimson king.

Gruppen King Crimson har sitt ursprung i trion Giles, Giles & Fripp som spelade in en LP och några singlar utan någon större framgång. Första upplagan av King Crimson höll inte särskilt länge och gruppen har ombildats ett antal omgångar även om de har behållit namnet. Robert Fripp är den enda som varit med på hela resan. Ett stort antal medlemmar har passerat revy genom åren.


Omslaget fick många att höja ögonbrynen. Då, 1969, mitt i hippieeran när allt skulle vara blommigt, gulligt och Peace, love & understanding var det här panik och skräckslagna ansiktet en aning provocerande. Det stack ut ur mängden. Omväxling. Smart.


Musiken följer samma koncept. Rastlös och omväxlande. Ena stunden långsam, drömsk och eftertänksam, i nästa ögonblick hård rock, friformjazz eller nästan Wagneriska körer. Omväxling förnöjer, om man är på det humöret. De första genomlyssningarna av denna LP är nog för de flesta mest förbryllande, men för den som har tålamod och ger den tid kan den med tiden växa till en angenäm musikalisk resa. Konstrock. Om man nödvändigtvis vill sätta en etikett.

 
Confusion will be my epitaph är en av textraderna i låten Epitaph och det kan möjligtvis symbolisera känslan efter den första genomlyssningen.
Det är egentligen rätt dumt att försöka beskriva eller förklara en sådan här skiva. Man måste höra på den. Vad man sedan vill kalla det man hör är inte så intressant, men det man hör är intressant. Ett öppet sinne är dock ett bra utgångsläge. Då blir behållningen som störst.
 
En annan låt bör också nämnas. 21st century schitzoid man som är den mest kända på denna LP och som Ozzy Osbourne har gjort en cover på.
 
Nyfiken? Här är en länk till Youtube:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar