måndag 9 september 2013

När CSN&Y ägde musikvälrden, del 3


Graham Nash – Songs for beginners (1971)
Ut som nummer tre I denna följetong om CSN&Y blir såklart Graham Nash och hans solodebut Songs for beginners som släpptes i maj 1971.


Liksom David Crosby och Stephen Stills, på sina solodebuter, omger sig Graham Nash av ett antal välkända musiker från vänkretsen som exempelvis, Jerry Garcia och Phil Lesh från The Grateful Dead, Dave Mason och David Lindley. Stephen Stills finns inte med men övriga polare från CSN&Y, som Crosby, Fuzzy Samuels och Johnny Barbata deltar. Under pseudonym dyker även Neil Young upp.


På något sätt uppfattar jag Graham Nash som ”lättviktaren” i gänget. Han har en lite popigare infallsvinkel på låtarna än de andra. Det har kanske med hans förflutna i The Hollies att göra.
Inledande ”Military madness” må ha en glättig musikalisk ton men, som titeln antyder, försöker han peka på krigens meningslösheter. Därefter följer ett knippe sånger om kärlek och relationer, mest.

Avslutande ”Chicago”, skivans hitlåt, återknyter till engagemanget för världen, rättvisor och orättvisor särskilt med förlängningen ”We can change the world”. Det är ett engagemang som återkommer även i hans senare produktion. Det finns betydligt mer bakom den väna ytan än vad man först uppfattar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar