lördag 24 augusti 2013

Upptäcksresa

Together (1971)

Samlingsskivor kan ha vissa funktioner att fylla. Om man är välvilligt inställd.

Det finns olika typer av samlingsskivor. En sort är av typen Absolute Music där ett antal hits samlats ihop. Det är ju bra för dem som gillar det. Inga överraskningar, inga utmaningar. Sälg hitsen. Gärna flera gånger om.

En annan sort av samlingsskiva är Together ett exempel på. I början av 70-talet gav skivbolaget CBS ut samlingsskivor av ett helt annat slag. Här var huvudsyftet att presentera ett antal av bolagets artister och deras aktuella skivor. Inte en hitssamling. Poängen med det var att köparna skulle upptäcka nya artister. Det gjorde jag. Skivorna såldes till ett förvånansvärt lågt pris och hade lång speltid vilket i sig lockade till köp.


Det fanns såklart en baktanke med det hela. Att sälja respektive artists LP. Det behöver man inte vara Einstein för att begripa. Men man måste också komma ihåg att på den tiden var ny musik inte lika tillgänglig som idag. Det fanns få radiokanaler, inget Spotify och inget Youtube.

 
På den här finns välkända namn som Janis Joplin, Santana och Johnny Winter. Det finns också en del namn som för mig var helt nya vid den tiden och som jag kanske inte hade upptäckt om det inte varit för den här skivan. Det hade varit trist att gå miste om till exempel Dreams, Trees och Mick Softley.
 

Med lite tur kan man hitta den här i en skivback på någon loppmarknad och har man ännu större tur kan man hitta den i blå vinyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar