söndag 25 augusti 2013

När CSN&Y ägde musikvärlden, del 2

Stephen Stills - Stephen Stills (1970)

Del två, namn två. Stills, Stephen Stills

Crosby Stills Nash & Young hade gett ut sin LP "Déjà vu" i mars 1970 och som om det inte räckte släppte Neil Young sin "After the gold rush" i augusti (jag återkommer till den senare) och Stephen Stills sin första solo-LP i november samma år. Det var en minst sagt kreativ tid för dessa grabbar.

Vi som gillade dem var förstås glada, men det tärde på kassan.


På gruppens skivor kunde man tydligt höra det karaktäristiska hos var och en av medlemmarna och det fördes naturligtvis diskussioner om vem som var bäst. Det gör det kanske fortfarande.

Det tycktes i all fall naturligt att var och en ville göra egna skivor.

Tvåa ut (i dubbel bemärkelse) var alltså Stills.

Inledningsspåret "Love the one you're with" blev en hit och är kanske Stills mest kända låt som soloartist.
På plattan spelar hela bandet (förutom Neil Young) tillsammans med prominenta gäster som Jimi Hendrix, Eric Clapton och Ringo Starr. Bland rösterna, förutom Graham Nash och David Crosby, kan noteras, bland andra, Cass Elliot, Rita Coolidge och John Sebastian. Rock royalties!

 
 
"Black Queen" sticker ut. Det är en akustisk låt, inspelad live, där Stills får utlopp för sin fallenhet och känsla för blues, inte minst som gitarrist.
 
Stills och Young är kända för att bli osams med mer eller mindre jämna mellanrum och kanske det ligger bakom avslutande låten "We are not helpless". Neil hade nämligen en låt som heter "Helpless" på "Déjà vu". Det tog sedan många, många år innan CSN&Y spelade in en ny skiva tillsammans.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar