fredag 26 juli 2013

Grattis Mick

The Rolling Stones - A Bigger Bang (2005)

Det här är den enda LP med helt nytt material som Rolling Stones gett ut under det här årtusendet. Det var några nyskrivna låtar på "Fourty Licks" och även på "Grrr" men de är i övrigt samlingsskivor med redan utgivet material. Den kom åtta år efter föregående studioplatta. Nu har det gått åtta år till. Vågar man hoppas på ett helt nytt album. Jag gör det.

"A Bigger Bang" är en dubbel-LP som innehåller det som ett Stones-album ska innehålla. Rak rock, ballader och lite blues. Keith sjunger på några av låtarna och Mick spelar bas på några. Det är en relativt avskalad skiva som domineras av Charlies trummor, Keiths riff och Micks sång. Ronnie spelar inte så stor roll här. Han är med på drygt hälften av låtarna. Darryl Jones spelar bas och Chuck Leavell spelar piano här och där. Men de tillhör ju inte bandet. Jo, turnébandet.

Låtarna är genomgående så starka man förväntar sig och hoppas på. Det är ingen tvekan om att det är Rolling Stones. Ibland kan man ana lite inspiration från tidigare plattor men sämre förlagor kan man ju ha, om man säger så. Den låt jag fastnade för allra först var "Rain fall down". Efter ett antal genomlyssningar har jag svårare att lyfta fram någon särskild låt. De flesta är mer än bra.

Det här är skrivet den 26 juli 2013. Det är Mick Jaggers 70-årsdag. Grattis Mick!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar