torsdag 9 juli 2015

Nyekiperad

Ian Dury - New Boots And Panties (1977)

Nya stövlar och brallor. Det (då) nya skivbolaget Stiff Records släppte Ian Durys första singel Sex and drugs and rock and roll som blev en hit och nystart för Ian Dury som inte haft någon större framgång med sitt tidigare band Kilburn & The High Roads.


New boots and panties som är hans första LP i eget namn följer delvis upp anslaget från singeln Sex and drugs ... (som dock inte är med på LP:n). Delvis, för det är en stilmässigt blandad samling låtar. Delvis, för ett antal mer eller mindre tydliga sexanspelningar.


Först på sida ett, och (kanske) bästa låt är Wake up and make love with me. Det är ingen tvekan om vad det handlar om, men bortsett det är låten en värdig uppföljare till Sex and ... Särskilt gillar jag den funkiga basen och det jazziga pianot som påminner lite om pianot i Time med David Bowie.
Därefter kommer en hyllning till Gene Vincent, en 50-talspastisch. Stilbrytningarna fortsätter och tempot växlar. På sida två skruvas tempot upp och avslutande Balckmail man har intensitet som förmodligen gjorde hälften av punkrockbanden från tiden bleka av avund.

 
Hösten 78 spelade han på Göta lejon. Jag kommer inte ihåg några detaljer men minns att han var mycket intensiv och hade ett imponerande starkt band  med sig. Jag vet inte om Blockheads som del i namnet ännu var etablerat vid den tiden.
 
Han gillade enligt uppgift mest second-handkläder, men de var ju nya för honom.
 
Länkar:
Wake up and make love with me ... https://www.youtube.com/watch?v=c-VeOakGGPQ
There ain't have been some clever bastards ... https://www.youtube.com/watch?v=PPvRsLWlDXw
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar