fredag 31 juli 2015

Bowie tar det piano


David Bowie - Hunky dory (1971)

På föregångaren The man who sold the world var det till stor del tung rock som gällde, men här har David Bowie valt att ta det betydligt lugnare och det är fler likheter med LP:n David Bowie/Space oddity än med The man who sold the world. Det är mer stråkar och framför allt mer piano än på hans tidigare plattor. Mer än på senare också, för den delen.


Först ut, och en av de mest kända låtarna, är Changes. Changes släpptes som singel men gjorde inte så stort väsen av sig då. Det gjorde för övrigt inte LP:n heller då den var ny.
Låten Changes inleds med ett ensamt piano innan den börjar på allvar. Låten är talande för hur Bowie (antagligen) kände vid den tiden. Det hade gått ett par år sedan Space oddity (singeln) var en hit, men sedan hade det inte velat lossna kommersiellt och han hade provat olika musikaliska uttryck utan större framgång. Inledningsraderna fångar känslan:

"Still don't know what I was waitin' for, and my time was runnin' wild, a million dead end streets and, every time I thought I'd got it made, it seemed the taste was not so sweet.
So I turned myself to face me, but I've never caught a glimpse of how the others must see the faker.
I'm much too fast to take that test, ch-ch-ch-ch-changes ... "
Andra låten är Oh! you pretty things och fortsätter i samma stil som Changes. Intressant med Oh! you pretty things är att den spelades in av Peter Noone från Herman's Hermits och gavs ut som singel innan Hunky dory kommit ut. På singeln spelar Bowie själv piano.
På sida ett finns också skivans mest kända låt Life on Mars? men den behöver knappast någon presentation. Den blev en hit lite senare när Bowie slagit igenom i större skala. De flesta har nog också sett videon som är gjord efter att han bytt frisyr till den som gällde vid tiden för Aladdin sane och Pinups. I TV-serien American Horror Story (Freak show) framför Jessica Lange låten sminkad som Bowie och iklädd en likadan kostym som Bowie har i videon. Hon sjunger dock inte lika bra som Bowie.
Fill your heart som  inleder sida två är en cover. Inte lika känd som de covers som Bowie skulle ge sig på något år senare.


Resten av plattan håller lika hög kvalitet och för den som händelsevis inte hört den här tidigare kan jag bara lämna en varm rekommendation.
Pianot hade som sagt fått stort utrymmen här, men det är inte Bowie utan Rick Wakeman som spelar piano på skivan.

Länklista:
Hunky dory (hela skivan) ... https://www.youtube.com/watch?v=YQTENuQYgjM
Jessica Lange - Life on Mars? ... https://www.youtube.com/watch?v=F5D1-VlrWcA
Tiny Tim - Fill your heart ... https://www.youtube.com/watch?v=OHIitbr1cjsInga kommentarer:

Skicka en kommentar