lördag 28 juni 2014

I am waiting

The Rolling Stones - Aftermath (1966)

Aftermath är The Rolling Stones fjärde LP (England) eller sjätte (USA). Av någon anledning gavs skivorna ut i olika utföranden i England och USA. Ibland hade skivorna samma namn men olika innehåll, ibland fick skivorna olika namn och innehållet var en mix av låtar från olika LP.
Låter det rörigt?
Av de första fyra LP som gavs ut i England och stora delar av Europa blev det sex LP i USA, men sammantaget är låttitlarna ändå inte identiska. Ännu rörigare, eller hur!

Det som "avhandlas" här är den engelsk-europeiska upplagan av plattan Aftermath. Inledande Mother's little helper gavs inte ut som singel i England och det är anledningen att den finns med ändå. Det vanliga var ju att A-sidorna på singlar levde ett eget liv vid sidan av LP-skivorna och därför inte inkluderades.


Det här är den första LP med låtar endast skrivna av Jagger/Richard. Även om variationen är stor i stilen mellan låtarna är det ändå en sammanhållen LP. Bra från början till slut!

Mest känd av låtarna är Under my thumb som har funnits med i spellistan på ett stort antal konserter genom åren. Förutom de två nämnda finns det ytterligare tolv (!) utmärkta, om än inte lika kända, låtar att lyssna på här. Out of time lät de Chris Farlowe spela in, vilket gav honom en hyfsat stor hit, och Take it or leave it gav de till The Searchers som också fick en hit.

Det finns så mycket bra på den här LP:n att allt egentligen borde kommenteras, men några ord om Goin' home vill jag flika in. Avslutningen på sida ett är extra speciell, inte bara för att det är en ovanligt lång låt för en pop/rock-skiva, utan också för att den avslöjar något om hur pressat arbets-, spel- och inspelningsschema som gällde för gruppen vid den här tiden. De längtade helt enkelt hem för lite vila.


Det skulle vara kul om till exempel Flight 505 dyker upp på den kommande konserten. En och annan överraskning skulle sitta fint. Med tanke på hur många fantastiska låtar de gjort genom åren blir det lite trist om de än en gång spelar bara de som vi alla redan hört så många gånger.

Hur som helst ser jag fram emot den här konserten, med eller utan överraskande låtval.

Länk till I am waiting:
https://www.youtube.com/watch?v=8Uz8muZr-lk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar