tisdag 17 juni 2014

Somliga går i trasiga skor

Traffic - Coloured rain (1967)

Stevie Winwood lämnade Spencer Davis Group och bildade Traffic med Jim Capaldi, Dave Mason och Chris Wood. Det kom snabbt två singelhits, Paper sun och Hole in my shoe. Båda finns med på den här svenska versionen av debut-LP:n. Det engelska originalet heter Mr Fantasy, men där finns singlarna inte med vilket var vanligt på engelska plattor på den tiden. Ytterligare en version av skivan är den amerikanska, som döptes till Heaven is in your mind. Tre olika versioner av skivan med tre olika omslag.


Båda singlarna är ganska typiska för 1967 med sitar som ett av de mest framträdande instrumenten. Psykedeliskt är bara förnamnet. På Utterly simple finns det också sitar, men den låten är bara med på den engelska varianten av LP:n och alltså inte här.
Några låtar är i alla fall med på alla tre varianterna. Dear Mr Fantasy är en av dom. Den låter inte lika 1967 som singlarna utan antyder riktningen för hur kommande skivor med gruppen skulle komma att låta. En annan låt som är med på alla tre är Coloured rain, en låt med väldigt mycket orgel och förstås Winwoods karaktäristiska röst.
Som många av Stevie Winwoods grupprojekt blev Traffic inte särskilt långlivat och redan efter LP nummer två lade de av (första gången). Sedan har de dock återbildats några gånger.Hole in my shoe är andra singeln, och min favorit, från första LP:n med Traffic och den är skriven av Dave Mason, som också sjunger och spelar sitar. Han hoppade av bandet redan innan denna första LP släpptes.

https://www.youtube.com/watch?v=a77yHpjdUtU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar