lördag 21 juni 2014

The world is a ghetto

War - The World is a ghetto (1972)

War spelade under några år med Eric Burdon och gav ut två album som Eric Burdon & War innan de "blev sina egna". Det här är deras tredje efter uppbrottet från Burdon. Den här plattan skiljer sig inte nämnvärt från vad de gjort tidigare med Burdon, eller på egen hand. Det är en härlig mix av rock, afro, latin, jazz ...


The Cisco kid, som inleder spelades ganska flitigt på diskoteken vid den tiden även om det inte är en typisk diskolåt. Det här var lite innan discomusik blev en egen genre. Efterföljande, New Orleans-svängande, Where was you at skulle ha smält väl in på en Dr John-platta från den här tiden.

Min favorit, då som nu, är förstasidans avslutning City, country, city. Det är dryga tretton minuter av instrumental latinosväng som närmast kan jämföras med några av låtarna från Santanas första plattor.

Titellåten är också värd att nämnas. Med den kan man dra vissa paralleller till samtida plattor med Marvin Gaye (What's going on) och Stevie Wonder (Innervisions), både musikaliskt och textmässigt.


Titeln antyder segregation och motsättningar men jag kanske missuppfattat budskapet. Efter ett långt instrumentalt parti kommer några textrader som eventuellt antyder en annan infallsvinkel.

There's no need to search anywhere
Happiness is here, have your share
If you know you're loved, be secure
Paradise is love to be sure


Det är en bra platta oberoende ...

Lyssna gärna och bilda dig en egen uppfattning.
https://www.youtube.com/watch?v=mipekrMKwvY
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar