lördag 9 november 2013

Inget missförstånd

Gene Clark - No other (1974)

Gene Clark är nog mest känd för sin medverkan i The Byrds under deras första framgångsrika år.

Innan The Byrds gled in i gränslandet till countryn, för att inte säga att de skapade en ny genre, countryrock, lämnade han bandet. Därefter spelade han bland annat in ett par (ironiskt nog), klart countryinriktade, plattor med Dillard & Clark.


Det finns country även på denna platta. Redan på inledande Life's greatest fool slår han an den tonen. På sida två finner man True one som också är country, med steelguitar och allt. Dessa två låtar hade passat utmärkt på The Byrds LP Sweetheart of the rodeo, då de hade valt countryn framför psykedelia. Fast då hade han ju redan lämnat gruppen.


Låt dig inte skrämmas av countryinfluenserna. Det finns så mycket mer. Det är en fantastisk LP om man uppskattar välgjord musik i denna genre och tidsepok. Den är relativt samtida med exempelvis Eagles Hotel California och Joni Mitchells Court and spark, om det kan vara en ledstjärna.

Har du inte hört den ännu är det verkligen dags. Den finns på Spotify och Youtube, om du inte vill investera i vinyl eller cd.

 
En av låtarna heter Some misunderstanding. Det är väl vad som hände när skivan släpptes. Det här är en LP som, när den kom ut, inte fick den uppmärksamhet den förtjänade, blev missförstådd och snabbt bortglömd (inte av mig, dock). Med tiden har den i alla fall fått viss upprättelse.

Jag gillar omslaget men det säger verkligen ingenting om innehållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar