söndag 10 maj 2015

Titeltrassel

David Bowie - David Bowie/Space oddity (1969/1972)

David Bowies första LP kom 1967 och hette kort och gott David Bowie. Hans andra LP som kom 1969 hette också David Bowie, fast i USA fick den heta Man of Words/man of Music. Omslaget blev där också något modifierat. Den nya titeln kom på plats och färgsättningen ändrades en aning, men inte till oigenkännlighet.

 
Singeln Space oddity hade blivit en hit, men när LP:n kom gjorde den ingen större succé och glömdes snabbt bort. En andra singel, en omarbetad version av Memory of a free festival, visade sig inte på några hitlistor. Även om den inte handlar om Woodstock-festivalen (som fortfarande var aktuell vid den tiden) kan man ju tycka, så här i efterhand, att den borde ha fått viss genomslagskraft. Så blev det inte.


När Bowie så småningom slagit igenom med Ziggy Stardust gavs LP:n ut på nytt och tog sig då upp en bit på topplistona. Den hade då fått namn efter den mest kända låten, Space oddity, och omslaget hade anpassats till hans nya image. En nonsenslåt, Don't sit down, hade tagits bort. Det var ingen förlust.


Första låten Space oddity är såklart en klassiker som de flesta känner igen, men det finns fler godbitar. Några av låtarna håller inte riktigt lika hög klass, men det finns inga dåliga låtar.
Unwashed and somewhat slightly dazed som följer, ger en föraning om vad som skulle komma några år senare. Samma gäller för förstasidans avlutning Cygnet committee, min favorit på plattan (just idag, i alla fall).


På sida två sticker The wild eyed boy from Freecloud ut och avslutande Memory of a free festival är en utsökt avslutning på en, tyvärr lite förbisedd, skiva.

På senare tid har den återutgivits i sin ursprungliga form, med originalomslag och med Don't sit down åter på plats. Det sistnämnda var ju inte nödvändigt, men ändå.

Oavsett titel är det en utmärkt LP. Den är väl värd att uppmärksammas. Så det så!

Lyssna på hela skivan!
https://www.youtube.com/watch?v=tiLRsVPHUPUInga kommentarer:

Skicka en kommentar