onsdag 27 maj 2015

Simon utan Garfunkel

Paul Simon - Paul Simon (1972)

De senaste dagarna har man kunnat läsa om Art Garfunkels besvikelse över att Simon & Garfunkel gick skilda vägar då de stod på toppen. Det var tydligen på initiativ av Paul Simon som detta hände.
Art klarade sig ganska bra ändå men fick hitta andra låtskrivare att förse honom med material. Det är däremot ett annat kapitel.

På sin första soloplatta efter uppbrottet från Art lyckas Paul Simon få till ett av den tidens allra starkaste album. Inte bara den tidens, utan ett album som får det mesta i samma genre att blekna.

 

Somliga blev säkert besvikna för att det inte fanns någon låt som var en direkt uppföljare till titellåten på Bridge over troubled water, men, å andra sidan - hur skulle det vara möjligt. En del likheter med "föregångaren" kan man skymta, ifall man vill, men det går jag inte in på.


Samma genre, förresten. Singer/songwriter är nog vanligaste beteckningen på Paul Simon men jag skulle vilja kalla den här för en bluesplatta. Det är visserligen bara ett par låtar med blues i titeln, Paranoia blues och Hobo's blues, men stora delar av plattan har en tydlig anstrykning av blues och även swing. Det senare är förstås mest tydligt i Hobo's blues, där jazzviolinisten Stephane Grappelli är tongivande.

Alla låtar är värda att nämna men jag vill särskilt lyfta fram sista låten på sida ett, Armistice day, framför allt för det otroligt läckra gitarrspelet.


Sedan har vi ju de två mest kända låtarna. Reggaedoftande Mother and child reunion och Me and Julio down by the schoolyard som är en förgångare till vad som skulle komma på senare plattor som Graceland och Rhythm of the Saints. Det är också ett annat kapitel.


Genom åren har Paul och Art tillfälligtvis återförenats några gånger, men Simon & Garfunkel på riktigt blev de aldrig igen. Det gör kanske inte så mycket eftersom det var Paul skrev låtarna, men visst skulle Arts röst här och där ha tillfört ytterligare något lite extra.

Länkar:
Armistice day ... https://www.youtube.com/watch?v=TlKazFeT8hI&index=5&list=PL7DBEF652B63E3686
Hobo's blues ... https://www.youtube.com/watch?v=aGpHP95Pl60&index=9&list=PL7DBEF652B63E3686
Peace like a river ... https://www.youtube.com/watch?v=jE2DZFKHjb8&index=7&list=PL7DBEF652B63E3686
Duncan ... https://www.youtube.com/watch?v=an_QJ7rCmEw&list=PL7DBEF652B63E3686&index=2Inga kommentarer:

Skicka en kommentar