tisdag 30 december 2014

Innan stjärnan tändes

Elton John - Empty sky (1969)

Reginald Dwight tyckte nog att hans stjärna saknades på pop- och rockhimlen när han gav ut sitt första album som Elton John. Så blev det inte. Den här första LP:n hade inte tillräcklig lyskraft och den förväntade stjärnstatusen fick vänta en aning.


Det börjar bra. Titellåten är stark med ett bra driv som vi kan känna igen från Eltons senare skivor. Därefter kommer ingenting. Med lite välvilja kan jag lyfta fram "Skyline pigeon" som här mest är att betrakta som en demo för B-sidan till singeln "Daniel" som släpptes några år senare.


Det var ingen rusning efter plattan när den kom och jag, liksom en del andra, skaffade plattan lite senare när Elton slagit igenom och vi inbillade oss att vi missat något.


Det mesta av den här plattan har med all rätt fallit i glömska. Det finns några tecken på att fortsättningen skulle kunna bli bra och så här i efterhand går det att med god vilja skönja frön till vad som skulle komma de närmast följande åren.

Plattan avslutas med en "medley" av alla låtar från plattan som ett desperat försök att påminna lyssnaren om skivans innehåll. Det hjälper förstås inte.

Länk till titelspåret "Empty sky" ... https://www.youtube.com/watch?v=K6l9lIq7xyo


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar