lördag 29 november 2014

Hey Tim ...

Tim Rose - Tim Rose (1967)

Tim Rose tillhör skaran av singer/songwriter som inte gjorde alltför stort väsen av sig på egen hand. De lyckades få till några låtar som väldigt många känner till och är bekanta med. Vem eller vilka som står bakom låten är däremot inte alltid så bekant.

När denna LP, Tims första, kom ut hade han redan varit med i svängen ett tag i olika band/grupper och var nära bekant med John Phillips och Cass Elliott (The Mamas & The Papas). Vid det laget hade han dock bestämt sig för att bli soloartist.


Till sin första egna LP tog han bland annat med sig några låtar som han redan hade använt och spelat in med sina tidigare samarbetspartners. Det är framför allt tre låtar av intresse på den här skivan. Det är tre låtar som gjort stort intryck hos många lyssnare, men även andra musikutövare. Antalet inspelningar av de här tre låtarna har kanske ingen riktig koll på, men det är många. Alla tre finns alltså med på denna, hans första, LP. Det är, eller inte, låtar som han själv skrivit.


Come away Melinda spelade Tim själv in tillsammans med The Big 3, där Cass Elliott också var med. Några andra som spelat in den är bland andra Harry Belafonte, Judy Collins, Uriah Heep och UFO.

Morning dew finns också i en mängd inspelningar. Fred Neil, Grateful Dead, Lulu och Nazareth är några exempel. Låten är skriven av Bonnie Dobson 1961. Sex år senare när Tim spelade in låten ändrade han "Take me for a walk in the morning dew" till "Walk me out in the morning dew" och lyckades på så sätt göra sig till medkompositör och kamma hem 25 % av royaltypengarna. Hmmm ...

Hey Joe är allra mest känd, inte minst tack vare inspelningen med Jimi Hendrix. Ursprunget till låten har det tvistats om, men Tim har hävdat att det är han som arrangerat en traditionell låt och därmed haft rätten till den. Hmmm, igen ...

Hey Tim, where are you going with that song in your hand?
Hey Tim, I caught you messin' round with Another ones lyrics!

Tims version av Hey Joe, ett par år senare:
https://www.youtube.com/watch?v=u9Fe1kR-xvw

Morning dew:
https://www.youtube.com/watch?v=fcWU4JSlk18

Come away Melinda:
https://www.youtube.com/watch?v=qKWqEXoD--8


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar