lördag 12 december 2020

Oljudet från Winnetka

 Bette Midler - Thighs and Whispers (1979)

Winnetka är en liten ort i nordöstra Illinois och Bette Midler är dock född i Honolulu på Hawaii så inledande "Big noise from Winnetka" kanske inte i första hand handlar om henne trots allt. 

Låten skrevs av Bob Haggart och Ray Baudoc (1938) med text av Gil Rodin och Bob Cosby men har här fått text tillagd av The Divine Miss M. Det är öppningen till denna LP som släpptes 1979.


Det är inte första gången Bette har tolkat låtar från tidigare tidsepoker. Redan på sin första LP har hon en gammal swinglåt med, nämligen "Boogie woogie bugle boy" som The Andrews Sisters hade en stor hit med under andra världskriget. 

På LP nummer två plockade hon sedan upp "In the mood" (Glenn Miller), "Skylark" (Hoagy Carmichael) och "Surabaya Johnny" (Weill/Brect). Annars var det ofta 60-talslåtar hon gav sig på blandat med då aktuella kompositörer som t ex John Prine, Leon Russell och senare Tom Waits.


Den här skivan kom 1979 och då är det ju disco som gäller vilket har gett avtryck på helheten. Ett exempel är "Hang on in there baby" av Johnny Bristol, men även lugnare låtar av exempelvis James Taylor (Millworker) och "Rain" (Dr John) finns med. 

Åter till "The big noise from Winnetka". Går det att kombinera swing med disco? Ja, rätt basgång och rätt BPM löste problemet. Om jag minns det rätt fungerade det på dansgolvet. Om man sedan tycker att Bette är stort oljud eller inte får var och en avgöra. I min värld är hon ändå "The Divine Miss M".


Man får förstås inte glömma "My knight in black leather" som avslutar sida ett. Här är det verkligen genuin discokänsla från tiden. 

Länkar:
Big noise from Winnetka ... https://www.youtube.com/watch?v=5H9c-FMaI1E
My knight in black leather ... https://www.youtube.com/watch?v=H8nt-vfZ1m0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar