tisdag 13 oktober 2020

Mellan Jesus Christ och Chess

Murray Head - Between us (1979)

Murray Head är nog mest känd för att ha sjungit rollen som Judas i originalinspelningen av Jesus Christ Superstar 1970 och som The American med låten One night in Bankok från Chess 1984.
Däremellan spelade han in ett antal album varav detta är min favorit. Han har spelat in skivor senare också men förutom enstaka låtar har de inte gjort samma intryck på mig.


Omslagsbilden speglar innehållet väl. Det är en till största delen lugn, sorgsen, avskalad, lite öde stämning som präglar låtarna. Samtidigt är det suggestivt, dramatiskt. Det är Eldoradomusik.


Det börjar med ljudet av ett flygplan som landar i Los Angeles, som också är titeln på skivans första låt. Man kan först få intrycket av att det är en hyllning till staden från en besökare som fascineras av stadens boulevarder och ständigt lysande sol. Dock är det inte staden i sig med sina gräsmattor kantade av murgröna och "candy coated homes" som är anledningen till besöket utan troligtvis sökandet efter ett jobb i Tinseltown eller kanske den förrymda kärlek vilken figurerar i låten How many ways som följer efter.
Dessa två är mina favoriter men resterande åtta spår är nästan lika bra.

I Sorry, I love you som är sista låten på sida 1 kan man känna igen tonläget från Judas tidvis desperata röstläge från Jesus Christ Superstar.
Sida 2 öppnar med Countryman som skiljer sig från övriga låtar genom att vara mer up-tempo, lite dansvänlig, men det är undantaget på skivan som gjort att jag inte spelat sida 2 lika ofta som sida 1.


Förutom musik och musikal (han var med i musikalen Hair före inspelningen av Jesus Christ Superstar) har Murray Head också gjort en del filmroller varav den i John Schlesingers Sunday, bloody sunday (1971) är den mest minnesvärda.

Länk: 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar