torsdag 24 mars 2016

Let it bleed - sista sextitalaren

Rolling Stones - Let it bleed (1969)

Det här var (förmodligen) den sista skivan jag köpte på 60-talet. Jag har daterat den med 8 december 1969, bara några dagar efter den släpptes, och prislappen sitter kvar. 25:-
För tredje året i rad blev början av december en skivsläppshöjdpunkt med ett nytt Rolling Stones-album. Vem behöver jul efter det!


En singel "Honky tonk women/You can't always get what you want" hade släppts under sommaren det året och förväntningarna var stora inför LP-utgivningen. Singeln var inköpt och det var ingen överraskning att den inte var inkluderad på LP:n när den kom. Den rutinen hade man ju fått lära sig från tidigare utgivningar.


Helt och hållet sant är påståendet ändå inte. Singelns B-sida "You can't always get what you want" finns med på LP:n men singeln saknar det inledande köravsnittet (vilket jag för övrigt aldrig uppskattat i någon högre grad) och även "Honky tonk women" finns med, fast i en helt annan version. På LP:n heter den "Country honk" med delvis annan text och framför allt en helt annan instrumentering. Som titeln antyder handlar det om old school country framförd på akustisk gitarr och fiol.
Körvarianten av "You can't ..." har blivit standardavslutning på konserterna med lokalt inhyrda körer. Det är ju lite pikant. Inledande "Gimme shelter" har varit frekvent förekommande på konserter genom åren men övriga låtar spelas inte alls så ofta, vilket är synd. Egna låtar, förutom "Love in vain" av Robert Johnson.


Medföljande affisch hamnade tydligen på väggen i musikrummet på Vasaskolan (som den hette då). Bilden är daterad 1972 och förutom plattvändaren/undertecknad ser man microphone-poet Lutti Lut alias Lotta Haglund.


Länkar, låtarna i tur och ordning:

Bonus:
Gimme shelter (unreleased extended mix) ... https://www.youtube.com/watch?v=fvCG7kgxeCc


1 kommentar:

  1. En fantastisk skiva både i detaljerna och som helhet.

    SvaraRadera