fredag 25 mars 2016

Oförutsedd succé

Jesus Christ - Superstar (1970)

Det var inte många som trodde på idén att göra rockopera av historien om Jesus sista dagar, förutom Tim Rice och Andrew Lloyd  Webber då, som skrivit operan. De medverkande valde att få betalt med en engångssumma för sin insats, i stället för att få royalty på försäljningen, sägs det. Om det stämmer visade sig vara ett riktigt dåligt beslut.


Titellåten "Superstar" hade släppts som singel långt innan denna dubbel-LP ens var inspelad men gjorde inget större väsen av sig på världens topplistor, vilket kanske kan förklara varför de medverkande valde nämnd gagevariant. De lär dock ha ångrat sig bittert i efterhand.


En del av de medverkande klarade sig rätt bra efteråt, ändå. Ian Gillan, exempelvis, lär kunna leva bra på sina framgångar i Deep Purple och Mike d'Abo hade varit med i Manfred Mann vilket kanske gett en viss ekonomisk trygghet. Murray Head (i rollen som Judas och som sjunger titellåten, bland annat) kombinerade skådespeleri med musicerande och gjorde ett antal utmärkta LP efter detta gästspel. Mer känd är han kanske för att senare varit med i en annan produktion, nämligen Chess.


Tuffast lär det ha varit för Yvonne Elliman. I rollen som Maria Magdalena sjunger hon en av albumets alla största hits, nämligen "I don't know how to love him". Vem skulle inte vilja ha royalty på en sådan låt? Nåja, hon spelade rollen på scen under flera år och hade samma roll i filmatiseringen, så hon klarade sig också bra.
Samma med de övriga. En del var redan på gång som musiker och deras medverkan här hade säkert god inverkan på den fortsatta karriären, även om de inte blev kända för den stora allmänheten. 


Jag har gillat det här ända sedan jag hörde den första gången, då den var ny. Jag gör det fortfarande. Mest imponerande är insatserna från Ian Gillan (Jesus) och Murray Head (Judas) och vissa av Gillans partier skulle mycket väl kunnat platsa på någon av Deep Purples samtida plattor, typ "In rock". Murray Head är har visserligen en säregen röst, men hans egna plattor präglas av en betydligt svalare touch, tänk Kjell Alinges "Eldorado".


Till skillnad från singeln "Superstar" blev denna rockopera en stor succé, inte bara som skiva utan även som scenföreställning och film. Scenuppsättningen har spelats i mängder av uppsättningar och i den första svenska uppsättningen från 1972 spelade Agnetha Fältskog rollen som Maria Magdalena.
Den enda uppsättning jag sett är den som gick på Göta Lejon 1985 då Cornelis Vreeswijk spelade rollen som Herodes. Minnesvärd ... nja.

Länk:
Detta verk ska naturligtvis höras från början till slut (och i original)!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar