tisdag 29 mars 2016

Friends of Mr Cairo

Jon & Vangelis - The Friends of mister Cairo (1981)

Under större delen av 70-talet gjorde Vangelis mest instrumental musik. Han hade gjort samarbeten med Irene Papas som antagligen mest uppmärksammades i Grekland, men när Vangelis slog sig ihop med Jon Anderson från Yes fick fler upp öronen för den lite mer poppiga sidan av Vangelis som varit ganska bortglömd sedan hans tid med Aphridites Child i slutet av 60-talet.


Planerat, eller ej, men den här utgivningen (deras andra) kom lägligt. Syntpopparna poppade upp från alla håll och kanter vid den här tiden och de flesta var, minst sagt, ganska taffliga musiker så den här fick äran att ge lite tyngd åt genren.
Det här är version två av skivan. Den första saknar inledningsspåret, och mest kända låten, "I'll find my way home". På den här har förstautgåvans sida A blivit sida B, och vice versa.

 
Det är förstås ganska typisk Vangelis-musik ändå. Filmisk, som vanligt, särskilt i titellåten med dialog från gamla filmer och ljudeffekter som biljakt, inklusive krasch. Mr. Cairo är för övrigt en av rollfigurerna i filmen "The Maltese falcon".

 
Bra är det ju som vanligt. Med ett undantag. "Back to school" passar inte in här. Den är hemsk!
Vangelis fyller förresten år denna dag - 29 mars. Grattis!


Länkar:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar