fredag 14 mars 2014

Solid rock

The Temptations - Solid rock (1972)

Lite av falsk varubeteckning skulle man kunna säga. Inte många skulle associera The Temptations med rock, i betydelsen rock 'n' roll. Rock, som i hård ligger inte heller särskilt nära till hands. Varför de valt det här namnet på skivan förblir ett mysterium ... såvida det inte menar den hårda verklighet som Take a look around syftar på. Jag tror inte det för hur kommer då solid in i bilden.


The Temptations karriär kan delas upp i olika perioder, mycket beroende på vilka som var förgrundsfigurer (lead singer) i gruppen och därmed tongivande. Tiden, eller eran, har givetvis också sin del i hur de lät. I det här fallet är det den psykedeliska inriktningen, pådriven av producenten Norman Whitfield, och som hade gjort att Eddie Kendricks hade hoppat av gruppen för att satsa på en solokarriär. Vilken tid man tycker bäst om är naturligtvis upp till var och en.

Övervägande delen av den här LP:n är musikaliskt lågmäld, mycket lågmäld, åtminstone i Temptationsmått mätt. Även om inledande Take a look around handlar om en hård tuff verklighet framförs det lågmält. Det kanske är just därför den är så gripande.


För min del gillar jag alla av The Temptations perioder, fast på olika sätt. Här får man lite av flera. På sida ett är det ett par tidstypiskt utsvävande, utsträckta, låtar byggda mer på rytmer än melodier som dominerar. Ain't no sunshine och Stop the war now flyter båda ut i ett spännande flöde, snarare än i låtar.

Sida två är mera traditionellt uppbyggd. Här finns de låtar som passar för att spelas på radio och de som passar för att spelas på diskotek. Superstar (remember how you got where you are), exempelvis, finns med på de flesta av alla samlingsskivor som finns med The Temptations .

En av de största styrkorna hos The Temtations är ju ändå sången, rösterna och stämsången. De är såklart intakta även på den här plattan, trots alla medlemsbyten. Det är tydligt hela skivan igenom.

 
Det är en bra platta, väl värd att lyssna på. Den tillhör inte The Temptations mest kända och är kanske inte den man ska börja med om man är nybörjare. Om man inte låter omslaget överskugga det verkliga innehållet och vågar ta en chans så är det väl värt besväret. Solid as a rock? Nej, Smooth sailing from now on (spår två, sida två) hade kanske varit ett mer passande namn på skivan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar