lördag 28 april 2018

Omtöcknad och förvirrad

Yardbirds - Little games (1967)

Yardbirds var ett av mina favoritband i mitten av 60-talet. Den svenska samlingsskivan Yardbirds köptes genom postorder, dåtidens webbshop, vilket var en praktisk lösning för oss som bodde på vischan. Den finns inte kvar i samlingen, tyvärr. Jag har sett hutlösa priser för den på skivmässor. Mitt exemplar var så välspelad att den ändå inte skulle ha något säljvärde ifall jag hade kommit på den idén idag.

Vid sidan av John Mayall's Bluesbreakers är Yardbirds kanske mest kända för att ha haft några av rockvärldens mest erkända gitarrister i bandet, som Eric Clapton, Jeff Beck och Jimmy Page. Att  Jimmy Page bildade The New Yardbirds, vilket senare blev Led Zeppelin, ur spillrorna av bandet har också gett dem en någotsånär aktningsvärd roll i rockhistorien.


Inledningsvis var det, liksom för The Rolling Stones, rhythm and blues som var inspirationskällan men med en hit som "For your love" skriven av Graham Goldman (10 cc) drogs de mer åt pop-hållet och därför lämnade Eric Clapton bandet och anslöt sig till John Mayall's Bluesbreakers (som han för övrigt lämnade efter en kort tid och bildade gruppen Cream).

"Little games" är Yardbirds sista LP och är mer pop och, möjligtvis, psychedelia än blues och säger inte mycket om vad som skulle komma med The New Yardbirds och reinkarnationen Led Zeppelin.


Denna LP är kanske inte det snyggaste avslutet på karriären men det finns ljuspunkter. Inledande, tillika titellåten, är förstås höjdpunkten men om man har tålamod finns mer att hämta. Några låtar blickar tillbaka på rötterna och i "White summer" skriven av Jimmy Page kan man med lite fantasi höra lite av vad som skulle komma i Led Zeppelins akustiska låtar.

Helhetsintrycket kanske kan sammanfattas som "Dazed and confused".

Länk:
Hela LP:n ... https://www.youtube.com/watch?v=XFGsNsbgCRs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar