söndag 28 maj 2017

Osäkra nöjen


Mary Coughlan - Uncertain pleasures (1990)

Mary Coughlan är nog mest känd hemma på Irland men har uppmärksammats av en och annan även utanför den gröna ön. När hon spelade på Lydmar för några år sedan var det i alla fall en del av publiken som kände till henne, och uppskattade vad de (vi) hörde och såg.


Bakgrund: hoppade av skolan, droger, mentalsjukhus, stack till London, gifte sig och fick tre barn, skilde sig, mannen fick vårdnad om barnen, flyttade tillbaka till Irland och började sjunga på pubar ... upptäcktes och fick spela in ett album som sålde bra.


Framgångssaga ... på sätt och vis, men framgångarna följdes av motgångar. Hon dumpades av sitt första skivbolag men fick kontrakt med ett nytt och spelade in detta album med en blandning av nykomponerad musik och covers.
Hon har sedan dess spelat in en rad skivor, bland annat en med Billie Holiday-låtar. Det är främst jazz som är hennes repertoar.


Whiskey och piller som njutning, som medicin eller som flykt är riskfyllt. Det har Mary personlig erfarenhet av. Det är även ämnet i två av skivans bästa spår; "Whiskey didn't kill the pain" och "Mother's little helper". Den senare en mycket egen tolkning av en Rolling Stones-singel.

Länkar:
Whiskey didn't kill the pain ... https://www.youtube.com/watch?v=zE6Q96TGyuI
Mother's little helper ... https://www.youtube.com/watch?v=Thxli1BdbsM


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar