onsdag 12 juli 2017

Den bittra sanningen

Marianne Faithfull - Dangerous aqaintances (1981)

Det är svårt att följa upp ett succéalbum. Jag har förstås ingen egen erfarenhet av detta utan ser det utifrån skivköparens horisont. Som skivköpare har jag dock gedigna erfarenheter.


När man ska följa upp ett album som "Broken English" är risken stor att många blir besvikna. Om plattan liknar föregångaren för mycket blir en del besvikna och avfärdar den som en blek kopia och om man vågar ta nya grepp blir andra besvikna för det. Det är svårt att göra alla nöjda.
Det är här lite av båda, skulle jag vilja säga. Det finns en del likheter med föregångaren, men också något nytt, eller annorlunda. Anslaget i musik och produktion är något "mjukare" och en kickstart jämförbar med den på "Broken english" ingår inte.


Inledande, reggaedoftande, "Sweetheart" blir man kanske inte golvad av direkt, men den vinner i längden om man besitter ett visst mått av tålamod. Titelns till trots är det inget söthjärta det handlar om utan om uppbrott och sökande efter en egen identitet. Ett tema som inte är helt främmande om man har föregångaren i färskt minne.
Om musiken, till viss del, kan kännas mer tillrättalagd i jämförelse så är texterna lika skarpa och mörka som tidigare. Även i en låt kallad "Tenderness" är det deppigheten som råder. "Passion lies down to die". Det finns fler exempel.
Den här plattan har naturligtvis hamnat i skymundan av sin föregångare men har i mitt tycke fullt jämförbara kvaliteter och jag plockar faktiskt oftare fram denna och lägger på skivtallriken.
Det allra bästa (eller värsta, om man så vill) kommer som slutkläm på skivan. Den dryga 7 minuter långa "Truth, bitter truth" smyger sig försiktigt på och man anar inte genast vad som väntar även om inledningsraden är "Where did it go to my youth". Inte direkt upplyftande, om man säger så, men vilken oerhört bra låt.  Den bittra sanningen ...

Länkar:
Sweetheart ... https://www.youtube.com/watch?v=TeK9xPV_OO8
Tenderness ... https://www.youtube.com/watch?v=A3_sPDDHLys
For beauty's sake ... https://www.youtube.com/watch?v=TNaktNxmU04
Truth, bitter truth ... https://www.youtube.com/watch?v=mCXj0hayTjY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar