lördag 13 maj 2017

Mistlur

Sailor - Sailor (1974)

Ett eget uppfunnet instrument "The Nickelodeon", (bestående av piano, synthesiser och klockspel) tar ett stort utrymme i ljudbilden, men här finns även andra ovanliga instrument om man tänker på popmusik. Vad sägs om charango, arpo jarocha och marimba som exempel? Det som låter som en bastuba vet jag inte var det kommer ifrån.


Det självbetitlade debutalbumet från Sailor består av låtar skrivna av Georg Kajanus (född i Norge) och om man bortser från de två inledande låtarna "Traffic jam" och "Blue desert" kan man kalla den här för ett temaalbum om sjömän och deras förehavanden då de befinner sig i hamn, på barer och hos kvinnor (prostituerade). "Romantiserat", mytiskt och sunkigt.


Om man bortser från temat så är det en trevlig platta att lyssna på. Temadelen inleds av titellåen, tillika namnet på bandet, "Sailor", med vad som låter om en mistlur. Vad som framkallar ljudet vet jag inte, men förmodligen kommer det ifrån det egenkonstruerade instrumentet "The Nickelodeon". Rätta mig om jag har fel.
Man kan beskriva det som kabaré- eller cirkusmusik med en touch av chanson. När jag hör "Let's go to town" kan jag dock inte låta bli att tänka på samtida Sparks. 

Sailor hade några framgångsrika år och levererade några plattor i samma stil efter denna, men upplöstes 1978. Gruppen har återuppstått i lite olika skepnader sedan dess men har inte gjort något större intryck, vad jag vet.

Plattor med Sailor går att finna i de flesta andrahandsbutiker till ett mycket fördelaktigt pris, så den som blir lite nyfiken efter att ha läst detta har stor chans att hitta ett eget exemplar av skivan. Hittar man en samlingsskiva får man dessutom hitsen från de efterföljande skivorna också.

Länkar:
Sailor's night on the town ... https://www.youtube.com/watch?v=iDtEjWeM52I


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar