måndag 11 juli 2022

Manu Chao

Manu Chao - Clandestino (1998)

Mano Negra var bandet han hade innan han blev soloartist och det här är hans första soloplatta. Hans fullständiga namn är José-Manuel Thomas Arthur Chao Ortega och är uppvuxen i Frankrike dit hans spanska föräldrar flytt undan Francos diktatur. Det flesta låtarna sjungs på spanska men en del framförs på franska, engelska eller portugisiska.


Det är inte bara språken som blandas. Musikaliskt är det en blandning av musikstilar som rock, reggae, ska, afro och diverse latinska influenser. Världsmusik.
Musiken är också inspelad i olika delar av världen. Manu Chao är till stor del en enmansorkester och spelar in i Estudio Clandestino, vilken är hans laptop som han har med sig när han reser. Där samlar han in ljud, röster och annat som han sedan använder i låtarna. Collage.


Collage präglar också skivomslaget. Man kan faktiskt få en känsla av vilken musik som plattan innehåller bara genom att titta på omslaget. En mix av världens rytmer. Det är intensivt, det svänger, det är roligt, det är upplyftande. Det är bra!


Mest kända låten är Bongo Bong är en omarbetning av Mano Negras låt King of Bongo. Delar av den återkommer även i andra låtar. Titellåten Clandestino tillhör också en av höjdpunkterna på plattan. Den sammanfattar på något sätt han filosofi.
Mest känd är han i Frankrike med omnejd men nämnda låtar har letat sig ut i ett större område, till och med till Sverige.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar