söndag 29 januari 2017

Genom ett mörkt förflutet

The Rolling Stones - Through the past, darkly (Big hits, vol 2) (1969)

Det finns ett stort utbud av samlingsplattor med The Rolling Stones. Vissa är viktiga att ha medan andra är mindre viktiga i den bemärkelsen att låtarna finns med på ordinarie LP-skivor.
Big hits, volym 1 och 2, tillhör den första kategorin då de samlar singelspår som inte kom med på de vanliga LP-skivorna. Det är framför allt ett tidigt 60-talsfenomen då singlar på den tiden levde ett eget liv vid sidan av LP-utgivningarna. Det är extra tydligt när det gäller The Rolling Stones och The Beatles.


Den amerikanska och den engelska/europeiska upplagan skiljer sig åt när det gäller låtvalet. Av någon underlig anledning saknas "We love you" på den amerikanska versionen. Baksidan "Dandelion" är dock med på båda. Övriga skillnader har mest att göra med att fram till och med "Between the buttons" skilde sig amerikanska och engelska utgivningarna åt och singellåtar inkluderades inte på LP-skivorna på de engelska marknaden.


Det här är ett nödvändigt komplement till ordinarie 60-talare med The Rolling Stones men det krävs ytterligare samlingsplattor för att komma åt exempelvis "Child of the moon" och "You can't always get what you want" (utan inledande kör).


I ett sådant här sammanhang är det i det närmaste omöjligt att lyfta fram en särskild låt framför en annan då allt givetvis håller allra högsta nivå.
Men. Den ursprungliga versionen av "Jumpin' jack flash" är bland det allra bästa de gjort! Den finns med på i stort sett alla livealbum som kommit ut men de har aldrig gjort den bättre än denna singelversion. Samma sak gäller "Honky tonk women".
Sedan vill jag också nämna "We love you" igen. Det är en lite bortglömd höjdare.Senare blev singlar i stället något som lyftes fram ur albumen för att få radiospelningar och på så sätt uppmärksamma och sälja LP-skivorna. Det minskade i viss mån behovet av att även investera i samlingsalbum. 
På senare tid har man (skivbolagen) dock hittat ett nytt sätt tvinga oss att köpa samlingsskivor. Detta gäller även för oss som köper alla ordinarie album. Någon, eller några, nya eller tidigare otillgängliga låtar smygs in när en ny samlingsplatta släpps. Det är sådant som gör att man ibland måste söka sig tillbaka och leta i mörka skrymslen för att hitta alla guldkorn.

Länkar:
2000 light years from home ... https://www.youtube.com/watch?v=9-Mqne5FDnU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar