söndag 24 juli 2016

Den perfekta födelsedagspresenten

Spencer Davis Group - Second album (1966)

Min syster Ulla och hennes kompisar hade ett utmärkt koncept för födelsedagspresenter, på 60-talet. De köpte LP-skivor till varandra! På så sätt hamnade denna LP i huset.
Tack vare det blev jag bättre bekant med Spencer Davis Group, förutom hitsinglarna.


Som titeln antyder är det gruppens andra album och släpptes i januari 1966. Här finns deras första stora hit "Keep on running", en cover på Jackie Edwards singel från 1965. Väldigt lik originalet men med ett lite längre och framför allt tuffare intro som jag alltid varit mycket förtjust i.
Av skivans 12 spår är 10 covers, några mer kända än andra. "Georgia on my mind" och "I washed my hands in muddy water" är väl de mest kända. Av de två övriga skulle jag säga att "This hammer" har alltför många likheter med "Take this hammer" av Leadbelly för att kalla den en egen även om Steve Winwood, Spencer Davis och Peter York står som kompositörer på skivan. Den andra, "Hey darling" av Winwood och Davis, låter jag dem dock att få äran av.


Alla låtar är faktiskt bra på den här skivan. Det är en delikat blandning av r&b, blues, jazz och lite pop/rock. 
Mycket av skivans styrka ligger förstås i Steve Winwoods röst som trots att han var bara 17 år när skivan spelades in ger en trovärdig känsla till låtarna.
En låt till ska jag nämna. "You must believe me" är en av de lite poppigare låtarna men det som gör den speciell i mina öron är det lilla gitarrsolot/skatsången som Jojje Wadenius senare lade beslag på och gjorde till sitt signum.
Det är inte Ullas LP som jag lagt beslag på. Den här hamnade i mitt egna skivarkiv vid ett senare tillfälle.

Länkar:
Hela skivan - The second album: https://www.youtube.com/watch?v=3YS8qQ1KfpM
Jackie Edwards - Keep on running https://www.youtube.com/watch?v=WdJGyf-iJE4Inga kommentarer:

Skicka en kommentar