måndag 25 juli 2016

BS&T - andra upplagan av andra upplagan

Blood, Sweat & Tears - 3 (1970)
"Spinning wheel" (från föregående LP) och Chicago Transit Autority (som jag skrivit om tidigare) hade öppnat mina ögon (öron) för jazz-rock, som var ett ganska nytt begrepp vid den tiden.
3:an var dock den första skivan jag köpte med BS&T.


BS&T slår nog rekord när det gäller hur många som varit medlemmar vid något tillfälle. Redan efter första plattan byttes ett antal medlemmar ut och sedan har ett oräkneligt antal medlemmar passerat revy under kortare eller (ibland) längre tid. Gruppen lär existera fortfarande, men någon platta har de inte givit ut sedan 1980, frånsett ett par live-album på 90-talet.
Den här upplagan av gruppen var någotsånär intakt under en tid och spelade in tre album. De är de mest framgångsrika plattor som de gjorde. Om det är den bästa upplagan av gruppen kan förstås diskuteras. Själv kan jag inte riktigt bestämma mig.


Bara tre av de tio spåren är deras egna och bäst är David Clayton-Thomas "Lucretia MacEvil" med efterföljande "Lucretia's reprise" som hela gruppen står för. För övrigt är det deras tolkningar av mer eller mindre kända låtar. Inledande "Hi-de-ho" av Gerry Goffin och Carole King blev en mindre hit. Carole King var vid den tiden välkänd som låtskrivare men hade ännu inte slagit igenom som artist i eget namn. Hennes egna version av låten spelade hon in först tio år senare.


Förutom en massiv blåssektion ska nämnas att sångaren David Clayton-Thomas har en stark och uttrycksfull röst. Det gillar jag. Efter ytterligare en platta hoppade dock David Clayton-Thomas av och BS&T omgrupperades radikalt. Bland andra tog de in en ny kraftfull sångare, Jerry Fischer, och en gitarrist vid namn Georg Wadenius. Men det är ju en annan historia.

Länkar:
Lyssna på hela skivan ... den är bra rakt igenom!
https://www.youtube.com/watch?v=ICJmN75hFsEInga kommentarer:

Skicka en kommentar