söndag 23 oktober 2016

Ahh! Monica & Beppe

Monica Zetterlund - Ahh!

Monicas första LP på svenska innehåller, och inleds av, en av hennes mest kända inspelningar. "Sakta vi går genom sta'n". Två tredjedelar av bidragen på denna LP består av svenska texter till utländska original. Sakta vi går genom sta'n är ett av dessa. I original heter den "Walking my baby back home" och var en hit med Nat King Cole på 50-talet.


Det är en jazzplatta med, tyvärr, ett par undantag. På förstasidan finns ett av de helsvenska bidragen "Kärlek och pepparrot" av Olle Adolphson och Björn Lindroth. Det är en marsch som jag har mycket svårt att förlikas med. Olle Adolphsons text må vara av hög klass, som vanligt, men den musikaliska inramningen passar inte alls här. 
"Helsvensk" är också svagaste spåret på sida två. "Katten Felix" av Georg Riedel och Beppe Wolgers som är en calypso. Visserligen gillar jag calypso och det stör mig mindre i sammanhanget än marschmusik, men helheten blir lidande.
Det två andra helsvenska bidragen passar bättre in i helheten. Båda är signerade Owe Thörnqvist. "Mister Kelly" som är en jazzvals och sedan har vi "När min vän" som blev tvåa i svenska uttagningen till Melodifestivalen 1962. Den är nästan lika bra som "En gång i Stockholm" som blev Sveriges bidrag i Melodifestivalen 1963. Det tyckte dock inte juryn.


Resten är alltså svenska texter till mer eller mindre kända utländska (amerikanska) låtar. Exempelvis blev "Hit the road Jack" "Stick iväg Jack" och "Speak low" blev "Säg tyst".
Min favorit är givetvis "I New York" som ursprungligen heter "Take five". Paul Desmond skrev låten och Beppe Wolgers gjorde den svenska texten.
Beppe Wolgers står för texterna på inte mindre än 7 av plattan spår.

Länkar:
Monica Zetterlund - I New York  https://www.youtube.com/watch?v=a3O6mpskBNs
Monica Zetterlund - När min vän https://www.youtube.com/watch?v=nB8RJtQKJsg
Monica Zetterlund - Sakta vi går ... https://www.youtube.com/watch?v=GF_NDRM3498
Nat King Cole - Walking my baby back home https://www.youtube.com/watch?v=Ib6ak2Dmq_4
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar