söndag 14 februari 2016

BS&T, upplaga II av ...

Blood, Sweat & Tears - Blood, Sweat & Tears (1968)
Listan över musiker som varit inblandade i denna jazz-rock-grupp är imponerande och lång. Redan från början var de åtta medlemmar. Det är kanske därför som det blev som det blev. Ju fler inblandade, desto svårare att hålla ihop. Efter första plattan lämnade Randy Brecker och Larry Weiss bandet, och den trenden fortsatte.


Första plattan uppmärksammade jag inte då den kom, men denna, deras andra, gjorde desto större intryck. Jag var inte ensam om att fastna för "Spinning wheel" och "You've made me so very happy" som hade släppts som singlar och här inleder sida två. "Spinning wheel" är en av de få originallåtarna på skivan och skriven av den för gruppen nya sångaren David Clayton-Thomas.


För övrigt är det mest covers på skivan. Det tänkte jag inte så mycket på då. Jag kände till exempel inte till Laura Nyro innan. "Smiling phases" var dock bekant som baksida till Traffic-singeln "Hole in my shoe".
Förutom att jag blev mer intresserad av jazzmusik tack vare denna skiva fick jag också upp öronen för Eric Satie vars (delar av) "Trois gymnopédies" både inleder och avslutar skivan.


Storhetstiden för Blood, Sweat & Tears började här och den varade några år. Medlemmarna har kommit och gått (och ibland kommit tillbaka) och under en tid var Jojje Wadenious med som gitarrist. Gruppen finns visst fortfarande men vad jag vet så har det inte kommit någon platta sedan 1980.

Mina favoritlåtar är "More and more", "And when I die" och "God bless the child" men jag rekommenderar hela plattan så här är en länk till den:
https://www.youtube.com/watch?v=0srvtJUvNAo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar