torsdag 14 januari 2016

När CSN&Y ägde musikvärlden, del 8

Neil Young - Harvest (1972)

Januari 1972 hade vi inte fått något nytt från Crosby Stills Nash & Young sedan 30 juni 1971 då Stephen Stills II släpptes. Nästan ett halvt år utan ett livstecken. Låg de på latsidan? Inte riktigt. I mitten av januari 1972 var det i alla fall dags för nästa kapitel. Och inte vilket kapitel som helst!


 
Några av Neil Youngs sidor hade vi fått se och höra tidigare, och med tanke på att han på föregångaren plockat upp "Oh lonesome me" av Don Gibson kom det inte som en stor överraskning att det kom mer countryinfluerat material på uppföljaren.
 


Det är inte en Country & Western-skiva, möjligen countryrock. Kompbandet, The Stray Gators, bestod av studiomusiker från Nashville vilket givetvis gav prägel åt resultatet. Mest märkbart är det i titelspåret "Harvest", som för övrigt bär tydliga spår av tidigare nämnda Don Gibson. Sedan är det ju "Heart of gold" som är skivans största hit och låten alla känner igen. För att inte tala om en ständigt närvarande pedal steel guitar.


Det är genomgående ett lugnt, lunkande tempo skivan igenom. Det som sticker ut en aning är den akustiska "The needle and the damage done" och de två London Symphony Orchestra-förstärkta "A man needs a maid" och "There's a world".
 
 
På några av spåren kan man höra David Crosby, Stephen Stills och Graham Nash, fast inte alla samtidigt.
 
Lyssna här:

https://www.youtube.com/watch?v=KdFsr7I6rz4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar