tisdag 10 november 2015

Världen och vi - Us

Peter Gabriel - Us (1992)

Världsmusik är ett lite märkligt begrepp som dök upp som beskrivning av musik, inspirerad av (främst) asiatiskt och afrikanskt ursprung, i skarven mellan 80- och 90-tal som om att det skulle vara något nytt. Det kunde också helt enkelt vara musik som kom från ovanliga delar av världen, jämfört med England och USA som vi var vana vid.
Märkligt, för det var ju inte alls något nytt.Det finns en massa exempel på hur populärmusik hittat idéer och inspiration från andra kulturer än det gängse utan att det fått ett eget begrepp. Spela roll. Bra musik är bra musik. Svänger det är det ännu bättre. Den här skivan svänger, om än på ett återhållsamt sätt. Det är ingen tvekan om att Peter Gabriel hittar inspiration från Afrika och i viss mån i Asien när han gjorde den här skivan.


Återhållsamt och delikat. Den här plattan smyger sig på och omfamnar en. Come talk to me är titeln på första spåret och inbjuder till ett intimt möte. Efterföljande Love to be loved är en vädjan och förhoppning om en fortsättning.Det svänger på ett återhållsamt sätt och lyssnar man noga finns det mängder av små detaljer att upptäcka. "Steam" som är den mest kända låten är samtidigt den minst karaktäristiska låten och utgör ett näst intill irriterande avbrott mitt i lugnet.

Länk:
Denna ska helst lyssnas på i sin helhet ...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar