måndag 30 november 2015

Kort och gott Chicago

Chicago - Chicago (1970)

Kan det vara albumtitlar som "My people were fair and had sky in their hair ... but now they're content to wear stars on their brows" (Tyrannosaurus Rex) som fick gruppen att döpa sitt första album till ... ingenting, förutom namnet på gruppen (som då hette Chicago Transit Authority)?
Samma sak med andra albumet, då de kortat gruppnamnet till Chicago. Det fick heta "Chicago", men kallas för det mesta "Chicago II". Gruppens namnförkortning har jag behandlat i mitt tidigare inlägg som handlade om det första albumet. http://bengtchi.blogspot.se/2014/01/listen-introduction.html

Det är inga gigantiska musikaliska förändringar som skett till album nummer två, men låtarna är liksom namnet kortare. Några vassa kanter, som Terry Kath's gitarrsolon hade slipats ner en aning, men annars är det mycket som känns igen från föregångaren. Rock, jazz och mycket blås är huvudingredienserna.


Det här blev deras stora genombrott, med låtar som "25 or 6 to 4", "Make me smile" och "Colour my world". De två sistnämnda är delar ur sviten "Ballet for a girl in Buchannon" som tar upp större delen av sida två. "Colour my world" är vad jag tycker minst om här. Det är en seg pianoballad som påminner mig om Månskenssonaten, fast inte på ett bra sätt.

Sida tre innehåller också en svit, "Memories of love" i fyra delar, som varken är rock eller jazz utan tangerar klassisk musik ungefär som på "Days of future passed" med Moody Blues


Frånsett inledande "Movin' in", med ett stick som jag älskar, är albumets absoluta höjdpunkt sviten "It better end soon" på sida fyra. Här är Chicago som allra bäst.
Sista låten heter "Where do we go from here?" Musikaliskt var det efter album tre, med det fantasifulla namnet "Chicago III", som de valde väg mot ett allt mer utslätat uttryck i mitt tycke. Mitt intresse för deras skivor sjönk en aning för varje siffra de räknade upp i titeln. "Chicago IV, "Chicago V" och så vidare. Med några få undantag. 
Omslagen följer samma linje och är konsekvent prydda av gruppens logga, om än med lite olika bakgrund. Även detta med några få undantag.

Länkar:
Movin' in ... (och resten av albumet) ... https://www.youtube.com/watch?v=Y35dBTZQVOIInga kommentarer:

Skicka en kommentar