lördag 12 september 2015

Smekningar och rop

Murray Head - Between us (1979)

Murray Head är möjligtvis mest känd för One night in Bankock från musikalen Chess (1985) och Superstar från rockoperan  Jesus Christ Superstar (1970), med full rätt. Två gånger ett "one hit wonder" med 15 års mellanrum, kan man tycka. Om man inte vet bättre.


"Rollen" som Judas i originalinspelingen av Jesus Christ Supertar är första kontakten med Murray Head för de flesta (för mig i alla fall). Det var dock inte som bara som sångare som han var verksam på den tiden. Han var även skådespelare. Någon kanske kommer ihåg honom i filmen Sunday bloody sunday (1971).

Ett par år efter Jesus Christ Superstar gav han ut sin första egna LP och sedan har det släppts plattor med någorlunda jämna mellanrum.

Det var nog inte rätt timing att ge ut lågmälda skivor i slutet av 70-talet och hade det inte varit för Kjell Alinge hade kanske även jag missat denna pärla.

Allra bäst är de två första låtarna. Los Angeles och How many ways. Det är två låtar mjuka som en smekning. Smekningar kan verka lite sövande men i låt tre får man en uppiggande klapp på kinden i form av låten Rubbernecker som börjar med ett trumslag och reggaerytmer. Därefter vaggas man åter nästan till söms av Mademoiselle för att därefter väckas upp av en riktig örfil.


Första sidan avslutas med Sorry - I love you med ett anslag fullt värdig soundtracket till en scen i en skräckfilm. Här kan man känna igen Murray så som han lät i Jesus Christ Superstar. Mycket drama, stråkar, kyrkorgel och framför allt ett pressat röstläge - som ett desperat rop.

Länkar:
Los Angeles ... https://www.youtube.com/watch?v=Gb7vi7Yn1B4
Mademoiselle ... https://www.youtube.com/watch?v=62lmpIGA_EM
Sorry - I love you ... https://www.youtube.com/watch?v=v_DPdiOvxPM
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar