måndag 17 augusti 2015

Barbara Hörberg


Barbara - Barbara chante Barbara (1964)

Barbara är en ikon i Frankrike, mindre känd i Sverige. Själv hade jag ingen aning om hennes existens och storhet förrän på senare år. Franska artister har aldrig varit mitt största fokus. Piaf, Francois Hardy, Brel, Patachou, Brassens och några till har förstås haft ett gott öga (öra) till, men inte så många fler.


Många franska låtar har dock letat sig in i medvetandet via svenska översättningar, inte minst genom Lars Forsells förtjänst, men oftast har det stannat vid det och oftast man har inte brytt sig om att leta fram originalen.

När jag sent om sider introducerades till Barbara kändes det på något sätt bekant, även om jag inte riktigt kunde peka på vad, och jag lät det vara med det.

När Rikard Wolff spelade in en skiva med egna tolkningar av Barbaras låtar kom den där känslan åter, att det var något bekant över Barbaras musik, men sedan föll det åter i glömska.


Aha-upplevelsen kom ganska nyligen då jag såg programmet om Barbro Hörberg på TV. Hon berättade om hur hon blivit bekant med Barbara under vistelser i Paris på 60-talet och även att hon tolkat några av Barbaras låtar på sina skivor. Då först förstod jag var jag hade hört låtarna från början.

Länkar:
A mourir pour mourir ... https://www.youtube.com/watch?v=Akw5oM-IJjI
Nantes ... https://www.youtube.com/watch?v=sSv1UoETKKw
Au bois de Saint-Amand ...https://www.youtube.com/watch?v=rtd2fIIwuxI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar