måndag 19 april 2021

Ruben Blades - Musiker, skådespelare, politiker

Rubén Blades - Nothing but the truth (1988)

Den här skivan är ovanlig så till vidare att det är en avstickare från hans vanliga musikaliska linje. Han är ju framför allt känd som salsaartist. Här har han dock samarbetat med bl a Sting, Elvis Costello och Lou Reed vilket gör att det latinska har tonats ner, inte minst genom att han här sjunger på engelska i stället för spanska som är hans första språk. Han kommer från Panama.

"The hit" som inleder är hans egen. Det är en trist historia om ett gängmord men där refrängen manar till eftertanke. "Don't double-cross the ones you love. Don't double-cross the ones you need. 'Couse you never know. 'Couse on one can say when you need a friend out on the street. Don't double-cross". Det är en refräng som sätter sig och när man lyssnat på låten kan man inte låta bli att nynna på refrängen resten av dagen. Det är ett gott betyg på en bra låt.Sting har skrivit "I can't say" och ligger i linje med de låtar han själv spelade in vid den tiden. Det är oklart i informationstexterna om det är Sting själv som sjunger i bakgrunden, men det låter så.
Tre av skivans låtar är samarbeten med Lou Reed. En av dessa är "Letters to the Vatican. Det låter kanske inte så mycket Lou Reed men vissa rader lär härröra från tidiga Reedtexter. 
Elvis Costello är inblandad i två av låtarna. Han har ju gjort så många olika musikaliska vändningar så det är svårt att peka på vad som är speciellt med hans bidrag just här. "The Miranda syndrome" vill gärna etsa sig fast. Den handlar om hur man luras av av stereotyper och falska löften. "In an office without windows they declared the world was flat and decided to create a fool for the World would believe that". På vilket sätt Carmen Miranda spelar en roll i detta har jag inte kommit på. En ätbar hatt kan i alla fall kopplas till henne.
Resten är hans egna eller skrivna tillsammans med Carlos Rios som producerat skivan tillsammans med Tommy LiPuma (och delvis Lou Reed). LiPuma har en imponerande lista av produktioner som innefattar bland många, många andra, George Benson, The Crusaders, Anita Baker, Dr John och Paul McCartney.
 

Låten "El Salvador" är enligt infotexterna en uppföljning av en låt från ett tidigare album (Buscando America) men mina kunskaper i spanska tillåter inte övrig förklaring. Då en salsa, men här en reggae.

Det är som jag nämnt en ovanlig skiva i Rubén Blades omfattande diskografi och den som tänker sig att hitta fler av liknande slag får det svårt. Därmed inte sagt att hans övriga plattor är ointressanta, tvärtom. Gillar man svängig salsa finns massor att hämta.Förutom diger musikkatalog kan Rubén Blades också lägga ett stort antal filmroller på sin meritlista. Som om detta inte varit nog har han (haft) politiska ambitioner och ställde upp som presidentkandidat i valet 1994. Han vann dock inte men har varit Panamas turistminister mellan 2004 och 2009.

Förutom länkar till några av låtarna från plattan har jag lagt till "Bitter fruit"med Little Steven. Det är en av mina absoluta favoritlåtar där Little Steven delar sånginstserna med just Rubén Blades.


Länkar:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar