söndag 10 augusti 2014

Ung och oerfaren

Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced (1967)

När den här skivan var ny var jag knappt tonåring och reflekterade naturligtvis inte över titeln. Jag visste ju knappt vad orden betydde. Det var ju heller inte orden som var viktigast, det var gitarren och låtarna.

Vid den här tiden var jag och mina kompisar mycket unga och det var inte bara att rusa iväg och köpa LP-skivor hur som helst, i den mån de ens fanns att få tag på där ute på landsorten. Oftast fick vi nöja oss med en singel eller EP då och då. Min bästa kompis Janne hade singeln Hey Joe med Jimi Hendrix Experience.

Det här var en omskrivning för att säga att jag inte köpte denna LP när den var ny. Faktum är att jag köpt den på LP bara för någon vecka sedan. Genom åren har jag dock haft den tillgänglig på rullbandspelare, kassettband, CD och slutligen i dess rätta format. Det var en lång väg hem.


Jag skulle kunna räkna upp nästan alla låtar och hylla deras förträfflighet, men nöjer mig med att nämna några stycken. Mitt på första sidan dyker Red house upp, en ren blueslåt som på senare liveskivor har kommit i en mängd varianter, vanligtvis med betydligt längre speltid. Sida två börjar med May this be love, en låt som med åren har vuxit sig betydligt starkare än mina första intryck då det begav sig. På sida två finns också min favorit Third stone from the sun, utan att för den skull förringa titellåten Are you experienced. De två senast nämnda har nästan alltid funnits med när jag sammanställt "blandband" att ta med i bilen eller på andra resor.

 
 
Med den här plattan får man på sätt och vis både för mycket, och för lite. Med det menar jag att alla låtar inte håller måttet ... riktigt. Någon låt hade kunnat utelämnas för att ge mer utrymme åt, eller utveckling av, några av de andra. Särskilt tänker jag på att avlutningen på sida två. Om de skippat Remember och gått direkt på titellåten efter Third stone from the sun och dessutom låtit den (Are you experienced) fortsätta en eller annan minut till i stället, vilket kanonslut på skivan det hade blivit.


Det är en oförskämt bra LP ändå!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar