onsdag 24 november 2021

Gatuliv

The Crusaders - Street Life (1979)

De två senaste inläggen har ett gemensamt. The Crusaders, dock utan trummisen Stix Hooper. Därför är det på sin plats att presentera ett av deras album.

De hette från början The Jazz Crusaders, skivdebuterade redan 1961 och spelade in en rad album under 60-talet. 1971 förkortade de namnet till The Crusaders och reducerade med tiden även medlemsantalet. När Wayne Henderson och Larry Carlton lämnat gruppen blev bara ursprungsmedlemmarna Joe Sample, Wilton Felder och Stix Hooper kvar. Det är sättningen på den här plattan.


Som trio, om än med ett antal varierande gästmusiker förändrades musiken, närmade sig soul och på titellåten här är det snudd på disco. Från att ha varit ett instrumentalt band har de här i titellåten Street life lånat in Randy Crawford som vokalist. Låten med sina dryga 11 minuter upptar merparten av skivans sida ett och gjorde sig väl gällande på dansgolven. Helt rätt i tiden om man säger så.

Resten av skivan är instrumental, om man bortser från några diskreta aaa i bakgrunden på låten My lady.


I stället för sånginsatser har instrumenten huvudrollen i låtarna, på känt jazzmaner. Oftast är det Wilton Felders saxofon som agerar front men även Joe Samples pianovarianter får stort utrymme. Här och var släpps också andra instrument fram. I Carneval of the night får t ex elgitarren ganska stort utrymme. Vem eller vilka av de inblandade gitarristerna som står för dessa inflikningar är oklart för mig.


Knepet att låna in vokalister visade sig vara ett framgångsrikt grepp som de praktiserade flera gånger. Bill Withers, Joe Cocker och Nancy Wilson stod för sången på några av de efterföljande plattorna.
Stix Hooper lämnade gruppen 1983 men Joe Sample och Wilton Felder fortsatte som The Crusaders ett tag till. Alla tre har spelat in soloplattor förutom att vara med på andra artisters skivor. Endast Stix Hooper lever fortfarande (november 2021).

Länk:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar