måndag 5 februari 2018

First Aid Kate

Kate & Anna McGarrigle - Kate & Anna McGarrigle (1975)

Efter att ha lyssnat ett antal gånger på systrarna Söderbergs senaste platta "Ruins" kändes det helt rätt att åter plocka fram en av (min gissning) deras inspirationskällor. Det svart/vita omslaget hjälpte även det till att associera till denna duo.

Kate och Anna var (Kate dog 2010) ett par kanadensiska systrar som sjöng omväxlande på engelska och franska. Kan det vara något? Jo, jag tycker det. Deras två första album gillar jag skarpt och de har spelats ett stort antal gånger under de senaste 40 åren.

Stämsången har de gemensamt, likaså det återhållsamma ackompanjemanget. Systrarna McGarrigle är kanske lite spretigare i inramningen men båda syskonparen passar väl in under kategorin Americana. Huvudingrediensen är rösterna. Ibland Kate, ibland Anna, oftast tillsammans.
Musikerna befinner sig mest lite i bakgrunden trots att de är bland de mest namnkunniga, som Tony Levin, Stephen Gadd och David Spinoza. Lowell George finns också med och på öppningslåten "Kiss and say goodbye" drar Bobby Keys ett sax-solo.
Låtarna är sinsemellan ganska olika men de kompletterar varandra snarare än splittrar intrycket. Motsägelsefullt. Kanske, kanske inte. För min del spelar jag gärna skivan från början till (nästan) slut. Sista låten "Travelling on for Jesus" kan jag nämligen klara mig utan. Den är inte på något sätt dålig men inte heller nödvändig i sammanhanget. Låten innan heter "Go leave" så jag brukar avsluta där. Låtarna är skrivna av antingen Anna eller Kate, med några få undantag.

Sammantaget en skiva att rekommendera alla som gillar First Aid Kit.Skivbolaget Warner Bros. Records gav på 70-talet ut en serie samlings-LP med ett urval av låtar med aktuella artister knutna till bolaget.


Jag är inte helt säker, men det kan ha varit tack vare något av dessa album som jag först kom i kontakt med systrarna McGarrigle.

Kate är förresten mamma till Rufus och Martha Wainwright. Pappa är Loudon Wainwright III.

När jag började skriva den här texten hade jag ingen aning om att First Aid Kit hade framfört "Complainte pour Ste-Catherine". Det upptäckte jag först när jag letade länkar till några av låtarna. Vilket sammanträffande!

Länkar:
Complainte pour Ste-Catherine ... https://www.youtube.com/watch?v=TUr8MJYAjRk
Hela LP:n ... https://www.youtube.com/watch?v=yqQ3Bbw_ZUg
First Aid Kit - Complainte pour Ste-Catherine ... https://www.youtube.com/watch?v=oCD0oyDoFDw


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar