tisdag 31 januari 2023

Killing me softly

Roberta Flack - Killing me softly (1973)

I augusti 2023 fyller detta album 50 år, men inspelningarna lär ha börjat redan i början av 1972. En lång tid från start till mål på den tiden. Det är hennes fjärde soloalbum, tillika hennes mest kända. Titellåten har förmodligen inte undgått någon som var ung på den tiden. För lite yngre musiklyssnare ringer antagligen The Fugees remake från 1996 igenkänningens klocka lite klarare.


Killing me softly with his song är ingen originallåt, även om den starkt förknippas med Roberta Flack. En av textförfattarna, Lori Lieberman, spelade själv in låten 1972 men då blev den ingen hit.
Jesse, som är skivans andra låt skrevs av Janis Ian. Janis egna inspelning av låten kom dock ut först ett halvår senare så Robertas version får väl betraktas som original. 
En mycket lugn inledning på skivan.
Tempot ökar en aning på låt nummer tre. No tears (in the end) är skriven av Ralph MacDonald och William Slater och spelades först in 1972 av The Main Ingredient. Om den då blev en hit känner jag inte till.
I´m the girl är en betydligt äldre låt skriven av James Allan Shelton och spelades först in redan 1955 då med Sylvia Syms vid mikrofonen. 


Sida två inleds med River, skriven av Gene McDaniels. 1972 spelades den in av Juniversal Jones och Gene spelade själv in en version 1975.
Conversation love av Terry Plumeri och Bill Seighman kan eventuellt vara skriven just för den här plattan. Jag känner i alla fall inte till några andra omständigheter kring låten.
Andra bidraget från  Ralph MacDonald och William Slater är When you smile som här får sitt uruppförande. Låten fick en svensk text av Ola Magnell och sjöngs in av Siw Malmkvist
Om låtarna så långt var nya eller relativt okända så är avslutningsspåret desto mer känt. Det är Leonard Cohens Suzanne som här i Roberta Flacks version är snudd på tio minuter lång. 


Trots sval kritik när skivan släpptes blev den en stor försäljningsframgång, inte minst tack vare titellåten. Den framgången kunde inte riktigt matchas framledes men jag personligen håller uppföljaren Feel like makin love minst lika högt.


En svensk version av titellåten kallad Sången han sjöng var min egen inspelad av Lill Lindfors på plattan Kom igen! blev en hit här i Sverige och Siw Malmkvists svenska version av When you smile, som blev När du ler rönte också viss framgång.
I Danmark tog man sig an titellåten ur ett mer humoristisk perspektiv genom Shu-Bi-Duas korta version på debutplattan från 1974. Titel: Kylling med soft-ice.

Länkar:

Killing me softly (full album)

Sången han sjöng var min egen 

När du ler

Kylling med soft ice och pölser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar